Livereportage dag 3: Riviercruise Mainz en Rüdesheim met de Inspire

Cruisereiziger Miriam reist op uitnodiging vijf dagen mee op de MS Inspire van VIVA Cruises. Vanuit Düsseldorf vaart ze naar Andernach, Boppard, Mainz, Rüdesheim en Koblenz terug naar Düsseldorf. De Inspire is een zeer luxe vijfsterren superior schip met aan boord 71 kamers.

Riviercruiseschip Inspire lag vannacht rustig in Andernach. Rond zes uur gaat de Inspire verder de Rijn op. Met een heerlijk zonnetje in de kamer word ik wakker van het varen. Het is echter zeker geen straf want de omgeving is werkelijk prachtig. Ik zie kastelen, ruïnes, dorpjes en veel wijngaarden tegen de bergen aan. Bij het verkennen van het zonnedek, zie ik dat het zwembad(je) aan de achterkant gevuld is met warm water. Heerlijk voor diegenen die even willen badderen.

We moeten ongeveer 70 Rijnkilometer afleggen naar Mainz. Boppard ligt op 570 en Mainz op 500 Rijnkilometer, aangegeven door een wit bord, de ‘kilometerraai’. Cruisedirector Marion praat in de ochtend ons van de ene naar het andere dorp. In de kamers en op het zonnedek is deze live informatie mee te volgen. We komen ook langs Rüdesheim, waar we in de ochtend nog niet stoppen, maar pas in de avond als we terug komen van Mainz.

Mainz

In Mainz heb ik geen vast programma of excursie. Ik heb in de reisgids van VIVA Cruises gelezen dat het Gutenberg museum een aanrader is, dus daar loop ik van het schip in 15 minuten naar toe. De reisgids ligt overigens als cadeautje in iedere kamer met daarin beknopte informatie over alle steden die aan de Rijn, Main, Moezel, Donau en nog vele andere rivieren liggen waar VIVA cruist.

Terug naar het Gutenberg museum dat makkelijk te vinden is in Mainz. Je krijgt er uitleg hoe de boekdruk-kunst met losse letters is uitgevonden door Johannes Gutenberg. Hij drukte er de eerste Bijbel, in een oplage van 180 stuks in 1455. Een hele klus waar hij drie jaar voor nodig had. Daarna ging het snel met drukken van boeken in Europa. Na het museumbezoek waar uiteraard ook de Gutenberg Bijbel in een zware kluis ligt en bewonderd kan worden, loop ik door het centrum terug naar de de Inspire.

Het zonnedek is populair vanwege het lekkere weer. De obers lopen graag om een drankje voor je te halen, waarvan koffie/thee, frisdranken, bier, huiswijn en mixdrankjes (bv Rum Cola) inclusief zijn. Alleen de likeuren en cocktails e.d zijn niet gratis. VIVA Cruises zal deze volgend jaar overigens wél gaan opnemen bij de gratis dranken.

Naar Rüdesheim

Om half zes vertrekt de Inspire voor haar volgende bestemming: Rüdesheim. We gaan stroomafwaarts, wat betekent dat we relatief snel varen met de stroming mee. Mainz was de meest zuidelijke bestemming en vanaf nu varen we terug richting Düsseldorf. Tijdens het diner zien we dat we Rüdesheim binnenvaren. We hebben een aanlegsteiger dicht bij de stad, want er zijn geen andere riviercruiseschepen. Het ziet er gezellig uit in Rüdesheim: er staan food- en wijnkramen langs de grasvelden aan het water.

Wij lopen met een excursie naar een wijnmaker midden in het dorp, de wijnmaker Georg Breuer. In de vinothek worden we ontvangen met een bruisende Riesling en worden daarna meegenomen in de wijnkelder. Eigenaresse Theresa vertelt ons over de unieke ligging van de wijngaarden hier. De Rijn stroomt hier van oost naar west in plaats van zuid naar noord, wat er voor zorgt dat de wijngaarden op de zuidelijke en dus zonnige hellingen liggen. Met als gevolg dat de druiven daar heerlijk groeien en wijnen met een geheel eigen karakter eruit voort komen. Proost!

Lees ook:

Routes in 2020 en 2021

De Inspire zal ook in 2021 korte vijfdaagse cruises aanbieden op de Rijn vanaf Düsseldorf. Je bezoekt dan Koblenz, Boppard, Rüdesheim, Bonn en Köningswinter.  Ook voor dit jaar kan je nog boeken, vanaf €450 inclusief veel drankjes, huiswijn en bier. De 2020 route gaat van Düsseldorf naar Andernach, Boppard, Mainz, Rüdesheim en Koblenz.

Zin in een cruise met VIVA Cruises gekregen? Kijk bij :

Captain Cruise Cruisewinkel

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *