Venetië vanaf de andere kant

Venetië is voor veel cruisepassagiers de plek waar grote zeecruiseschepen langs het San Marco plein varen om de stad in of uit te gaan. Echter de erg grote cruiseschepen mogen niet meer de stad in. De mooiste vorm om deze waterstad te verkennen blijft uiteraard met een boot! Niet met de veerbootjes die je overal in de stad ziet varen, maar met een heus riviercruiseschip.

Lagune van Venetië, Lombardijen en Emilia-Romana

Je schip zal voornamelijk als hotel fungeren aan de kade in Venetië als je een riviercruise boekt. Je zult enkele tochtjes maken in de Lagune van Venetië en de eilanden die daarin gelegen zijn. Je zult bij korte cruises  (minder dan 6 dagen) dus maar een paar uur aan het varen zijn. De langere cruises gaan naar de rivier de Po, waarbij je de regio’s Lombardijen en Emilia-Romana bezoekt. Rederijen bieden je extra dagen aan in bijvoorbeeld Venetië of Milaan.

Start van je Venetië cruise

Wanneer je een Venetië cruise maakt, start deze uiteraard in Venetië. Je cruiseschip ligt op een mooie plek aan de rand van de stad. Met een transfer van het vliegveld nabij Venetië ben je in een klein half uurtje bij het schip.

De beste tijd om een riviercruise in deze regio te maken is in het voorseizoen (maart-mei) of vanaf september-oktober. De zomermaanden kunnen behoorlijk warm zijn. Wij maken een virtuele riviercruise met je in dit artikel. Vaar je mee?

De Po

De Po is de langste rivier van Italië met 652 kilometer. De rivier start van de berg Monviso nabij de Franse grens in het Westen en stroomt naar het Oosten. De rivier mondt uit in de Adriatische Zee. Turijn is een bekende stad langs de Po, maar helaas wordt er zover inland niet gevaren. De meeste cruises gaan van de monding van de rivier landinwaarts naar Ferrara of Mantua.

Twee routes

De korte route (5 dagen) gaat vanaf Venetië naar de nabijgelegen eilanden Murano en Burano. Je vaart vervolgens naar Chioggia en keert weer terug naar Venetië. Je schip fungeert meer als hotel en doet twee uitstapjes naar de bovengenoemde eilanden en naar de stad Chioggia, allen dichtbij.

De langere route van 8 dagen gaat een stukje verder, namelijk de rivier de Po op. De cruise eindigt (of begint) dan in Mantua.

Plaatsen tijdens je Venetië cruise

Venetië

De stad behoeft vrijwel geen introductie. Nadat wij er een aantal keer geweest zijn, kan ik je de beste tip geven: ga lopend de stad verkennen en slenter heerlijk door de wijken heen waar niet veel toeristen komen. Je komt altijd bij het water terecht en dus ook bij de belangrijkste bezienswaardigheden. De stad heeft bewegwijzering (soms verwarrend!) naar de bekendste plekken. Je rivierschip biedt goede excursies aan, en ga zeker met deze mee zodat je ook alle ins & outs hoort van het San Marco Plein, de prachtige musea zoals het Gallerie dell’Accademia en de Rialtobrug.

Tip! Ik raad je aan om tickets voor de bezienswaardigheden vooraf te kopen. Zo sta je niet in de enorme wachtrijen. Volg de link hieronder en koop last-minute tickets en skip the line (snelle toegang) tickets!

 

Murano

Murano is een wijk van Venetië bekend om zijn kleurrijke huizen én de vele glasblazers. Murano bestaat uit meerdere eilanden en ligt op enkele kilometers van Venetië. De eilandjes zijn volgebouwd met huizen en glasblazerswerkplaatsen. Het eilandje is alleen per boot bereikbaar, met de lokale vaporetto. 

Burano

Hét meest fotogenieke eiland van de regio is met stip op één, het eiland Burano. Dit eiland ligt op zeker een uur varen vanaf Venetië en is volgebouwd met zeer kleurrijke huisjes. Slenter gerust door wat straten heen en wie weet scoor je nog een leuk traditioneel kanten souvenir. Vergeet zeker niet om je fototoestel goed op te laden voor de ontelbare foto’s die je gaat maken.

Chioggia

Terwijl het in Venetië behoorlijk druk kan zijn, heb je in Choggia alle rust en ruimte. Je waant je eigenlijk in Venetië. Weliswaar met minder bruggen en iets minder water. Een aanrader! Rederijen bieden vanuit Chioggia excursies aan naar de stad Vicenza.

Porto Viro

De plaats Porto Viro wordt vooral gebruikt als in- en ontschepingsplek voor excursies naar Verona. Deze stad ligt wel op zo’n 2 uur rijden, maar is een must-see. De stad staat bekend om Romeo en Julia. Je vindt er onder andere het balkonnetje. Kenners zeggen dat deze stad meer charme heeft dan Rome of Florence, én met minder bezoekers, dus een aanrader om te bezoeken met een excursie.

Mantua

Mantua is de geboortestad van Stradivarius en een Werelderfgoed stad. Het is een vrij onbekende stad maar men zegt één van de meest romantische in Noord-Italië. Je kunt vanaf Mantua excursies doen naar de steden Cremona of Parma, ja, die van de ham 😉

Ferrari liefhebbers raad ik aan om op excursie te gaan naar Modena, naar het Ferrari museum. Je ziet hoe Enzo Ferrari’s leven en werk hebben geleid tot het fameuze automerk. Deze excursie wordt aangeboden door de rederij.

 

Wat kost een cruise naar Venetië?

Een korte 5-daagse cruise met bestemmingen in de buurt van Venetië is beschikbaar vanaf €599. De langere 8-daagse route op zo’n €1349.  Wil je all-inclusive varen? Dus inclusief tafeldranken, fooien en excursies? Een 8-daagse cruise bij Uniworld kost €2799.

Welke schepen varen naar Venetië?

Er zijn niet veel schepen die in de Benelux boekbaar, die in deze regio varen. In ieder geval de Michelangelo van CroisiEurope.

Bekijk hier de cruises die naar Venetië varen

Helaas, geen resultaat. Kom snel een keertje terug.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *